Press

5. September 2017

Výstava bez lepku
Druhý ročník Gluten Free Expo Slovakia 2018 v Trenčíne v termíne 01. – 02. júna

Medzinárodná výstava spojená s predajom výrobkov bez lepku pod názvom Gluten Free Expo Slovakia 2018 bude aj tento rok na výstavisku Expo Center v Trenčíne. Celiatici a ľudia, ktorí v svojej strave obmedzujú lepok si tu budú môcť zakúpiť výrobky bez lepku či získať informácie o novinkách. Odborníci na výživu a lekári budú na svojich prednáškach poskytovať aktuálne informácie zo sveta bez lepku. S prednáškou “ Choroby vyvolané lepkom“ na výstave vystúpi aj pani MUDr. Božena Pekárková, predsedníčka pracovnej skupiny pre celiakiu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

Generálnym partnerom výstavy je spoločnosť, ktorá vznikla pred vyše 25 rokmi na Slovensku, ako rodinná spoločnosť Novalim, špecializujúca sa na výrobu bezlepkových a nízkobielkovinových výrobkov. Jej zakladateľ, Ing. Jozef Poprac, využil svoje dlhoročné skúsenosti v oblasti potravinových technológií k tomu, aby vybudoval v strede Slovenska prevádzku zásobujúcu dnes slovenský, ale aj český trh. V dvoch prevádzkach sa dnes vyrába široký sortiment bezlepkových potravín, 100 % bezlepkových a tým pádom bezpečných aj pre najsenzitívnejších celiatikov. „Pri výrobe našich výrobkov spracovávame iba prirodzene bezlepkové suroviny, nepoužívame pšeničný škrob ani iné ingrediencie, ktoré by mohli obsahovať lepok,“ upresňuje pán Poprac. Novalim začínal vyvíjať produkty pre celiatikov v čase, kedy na československom trhu nebol takmer žiaden produkt pre celiatikov, kedy sa toho o celiakii veľa nevedelo a mnohí lekári ju nepovažovali za chorobu. Predstavitelia spoločnosti trávili nespočetné hodiny konzultáciami s lekármi, odborníkmi na výživu, aby doladili receptúry a výrobné procesy takmer do dokonalosti. „Keď sme vyvíjali bezlepkové sušienky, dnes veľmi obľúbené Limky, rok sme sa s manželkou trápili vo výrobe. Ja som testoval a nastavoval stroj, manželka ho umývala a tak to šlo dokola,“ spomína si pán Poprac. Dnes stroj funguje a produkuje sušienky Limky s rôznymi plnkami ale aj bez, na chrumkanie, či na pečenie obľúbených cheescakeov. V dnešnej modernej dobe sa modernizuje a inovuje aj Novalim. Pribúdajú nové technológie, pracuje sa na nových receptúrach a produktoch, modernizujú sa obaly. V minulom roku začal Novalim rozširovať svoj sortiment hotových výrobkov, ako sú napríklad obľúbené parené buchty alebo knedle. „Vďaka intenzívnemu dialógu s vernými zákazníkmi dostávame pravidelne spätnú väzbu o tom, čo zákazník potrebuje a očakáva od kvalitného a bezpečného bezlepkového produktu. Tieto informácie zohľadňujeme pri vývoji a už čoskoro predstavíme ďalšie novinky z oblasti hotových výrobkov pre všetkých, ktorí žijú bez lepku.“ dopĺňa konateľka spoločnosti, Bc. Silvia Morgan. „Na výstave Gluten Free Expo, ktorej sa už druhým rokom zúčastňujeme, tentokrát ako generálny partner, predstavíme verejnosti širokú paletu našich produktov, šitých na mieru slovenskej, domácej chuti. Návštevníci Novalim stánku budú mať možnosť ochutnať naše výrobky alebo koláče a slané jedlá bez lepku, naučiť sa od profesionálov, ako pracovať s bezlepkovými múkami a zmesami, budú môcť podiskutovať a povymieňať si skúsenosti s inými zákazníkmi. A keďže oslavujeme zároveň aj bezlepkový medzinárodný deň detí, detské publikum sa môže tešiť na milý program priamo v našom stánku. Tešíme sa na každého návštevníka a veríme, že ich naša ponuka zaujme.“ pozýva pani Morgan. Na Slovensku nie je veľa malých rodinných firiem, ktoré stavili všetko na jednu kartu a počas niekoľkých rokov budovali kamienok po kamienku svoje firmy, pomaličky rástli, dali zamestnanie ľuďom v svojich regiónoch, podporili ekonomický rast svojich rodných dedín a miest a zároveň budovali a podporovali komunity a občianske združenia na podporu dobrej veci. Príbeh spoločnosti Novalim je príkladom toho, že malí a strední podnikatelia si zaslúžia obdiv a podporu. Za svoju húževnatosť, pracovitosť, za svoj prínos v regióne. Za to, že vďaka svojmu jedinečnému know how vybudovali niečo, čo už roky prosperuje a pomáha mnohým ľuďom. Novalim je aj pravidelným prispievateľom do rubriky receptov na varecha.sk, kde si každý mesiac môžete vyskúšať nové a nové bezlepkové recepty z ich dielne.

Neskrýva sa za vašimi zdravotnými problémami LEPOK?
„Celiakia sa zaraďuje vo väčšine publikácií do chorôb s obrazom „celiakálneho ľadovca“, ktorého dve tretiny sa nachádzajú pod vodou, a to sú vlastne nediagnostikovaní pacienti, ktorých je stále väčšina. Pritom stačí tak málo, navštíviť lekára, alebo si pred jeho návštevou zakúpiť domáci test.

„Symptómy (príznaky) choroby sú rôzne, preto ani včasná a správna diagnostika nie je jednoduchá. Príznaky týkajúce sa tráviaceho traktu sú napríklad hnačky (u 70 – 75 percent pacientov), strata hmotnosti (u 44 – 60 percent), nafúknuté brucho (u 28 – 36 percent), vracanie (u 26 – 33 percent), znížený rast (u 10 – 40 percent), bolesti brucha (u 12 percent), zápcha (u 4 – 12 percent), nechutenstvo (u 8 percent), meteorizmus, čiže nafukovanie (u 5 percent), rekurentná (opakujúca sa) aftózna stomatitída (zápal ústnej sliznice), glositída (zápaly jazyka). Medzi príznaky mimo tráviaceho traktu (tzv. podozrivé symptómy) patrí aj depresia, epilepsia, ktorá nereaguje na terapiu, periférna neuropatia, migréna, osteopénia, osteoporóza, zvýšená fragilita (lámavosť) kostí, porucha skloviny trvalého chrupu, myalgie (bolesti svalov), únavový syndróm, výrazný nepokoj dieťaťa, oneskorená puberta, infertilita (neplodnosť žien, ale aj mužov), edémy (opuchy). Je potrebné upozorniť, že aj prítomnosť jedného z uvedených príznakov môže znamenať nediagnostikovanú celiakiu. Pacienti často aj niekoľko rokov navštevujú rôzne odborné ambulancie, užívajú veľké množstvo liekov, často sa nevyhnú práceneschopnosti, hospitalizácii. Pacienta nezlepšujúci sa zdravotný stav často až invalidizuje. Až dve tretiny celiatikov o svojej chorobe ani netuší. Možno preto, že netrpia typickými príznakmi ako nafúknuté brucho, vracanie či nechutenstvo. Lenže táto nevyliečiteľná choroba sa môže maskovať aj za osteoporózou či migrénou, alebo dokonca za neplodnosťou.“ uvádza MUDr. Jarmila Kabátová.

„Keď Vám lekár diagnostikuje celiakiu, netreba určite podliehať panike. V dnešnej dobe sa s touto diagnózou dá plnohodnotne žiť a pokiaľ pacient dodržiava bezlepkovú diétu, jeho zdravotný stav sa v podstate okamžite po nastavení na liečbu – diétu upraví a nemá žiadne ťažkosti. Je potrebné však dodržiavať diétu prísne a celoživotne. Pacient musí zo svojho jedálničku vynechať všetko, čo obsahuje lepok, resp. obilniny ako pšenica, jačmeň, raž, kontaminovaný ovos a samozrejme všetky výrobky z nich. Celiatik je odkázaný na neustále čítanie zloženia výrobkov, lebo lepok sa môže nachádzať naozaj všade, častokrát aj tam kde by ste to nikdy nečakali. Podľa platnej legislatívy je však výrobca povinný nie len o prítomnosti lepku, ale tiež iných alergénov na obale výrobku informovať “ hovorí Ing. Jarmila Kabátová, nutričný terapeut GEA, Dr. Schär. Na výstave vystúpi s prednáškou „Bezlepková diéta a jej komplikácie“ pani Ing. Jarmila Kabátová a pán MUDr. Marian Oltman, PhD. s prednáškou „Celiakia a pečeň“.

Každý návštevník výstavy dostane k vstupenke ako darček aj nové vydanie časopisu BezLepku 2018.